ماکت چیست؟ متریال لازم برای ساخت ماکت و همچنین چگونگی ساخت ماکت

ماکت چیست؟ متریال ساخت ماکت + روش های یادگیری ماکت سازی

با وجود اینکه تکنولوژی در تمامی عرصه‌ها وارد شده و طراحی‌های سه بعدی جای اتودهای روی کاغذ را گرفته است، همچنان هیچ چیز همانند یک ماکت خوب نمی‌تواند منظور طراح را به مخاطب خود انتقال دهد.

اگر می‌خواهید بدانید که ماکت چیست؟ و چطور باید ماکت سازی را یاد بگیرید، بهتر است مطالب این مقاله را تا انتها دنبال کنید.

ماکت چیست؟

شخصیت‌های مشهور زیادی در سراسر تاریخ وجود دارند که کتاب‌های بسیار زیبایی نوشته‌اند، اما تا زمانی که یک فیلم سینمایی یا سریالی درخور از آن آثار ساخته نشده بوده، هیچگاه به اندازه کافی معروف نشدند.

ماکت نیز همچین شرایطی را برای طراحان بزرگ ایجاد می‌کند. بسیاری از ایده‌ها و نقش‌هایی که روش کاغذ ترسیم شده‌اند می‌توانند جایگاه بسیاری خوبی در دنیای معماری ایفا کنند، اما چون به چشم دیگر افراد خواندن این طرح‌ها دشوار است، هیچوقت اقبال عمومی به آن‌ها روی نیاورده و به حق خود نرسیده‌اند. 

ماکت در واقع یک روش تولید یا بازسازی محتوا به صورت بصری است که به مخاطب این اجازه را می‌دهد تا با طرح شما سریع‌تر ارتباط بگیرد.

از آنجا که در تولید یک ماکت مقیاس بندی رعایت می‌شود، می‌توان به سادگی ارتباط بین سایز و فاصله‌ها را پیدا کرده و زیبایی کار نیز نسبت به یک طرح دوبعدی چند برابر خواهد بود.

از طرفی اگر می‌خواهید ایده و طرحی که آفریده‌اید را بهتر تصحیح کنید، می‌توانید یک ماکت اولیه ساخته و سپس با درک بهتری آن را ادیت خواهید کرد.

از آنجا که ماکت‌ها نمایان‌گر یک سازه بزرگ‌تر هستند، بسیاری از افراد دوست دارند که همچین نمونه‌هایی را به صورت کلکسیون جمع‌آوری کنند.

مثلا دریانوردان و افرادی که به کشتی‌رانی علاقمند هستند، معمولا در خانه خود مجموعه‌ای از قایق‌های مختلف دارند که در بطری و یا سایزهای بزرگ‌تر ساهته شده و یک ماکت از یک کشتی واقعی و بزرگتر است.

چرا باید برای یک ماکت هزینه کنیم؟ چه نیازی به ماکت داریم؟

معمولا در معماری سه حالت کلی وجود دارد که از ماکت‌ها استفاده می‌شود. بیشترین کاربرد ماکت‌ سازی برای زمان قبل از احداث یک بنا است.

طراح ایده خود را رسم کرده و بعدا یک نفر ماکت آن را می‌سازد تا به بقیه نشان دهد طرح پس از اجرا به چه شکلی خواهد بود.

در این حالت مخصوصا در جشن‌هایی که نیاز به جمع آوری کمک‌های مالی و جذب اسپانسر است، ماکت ها حرف اول را می‌زنند.

در موارد اندکی، برخی شرکت‌ها برای نمایش میزان پیشرفت پروژه از ماکت‌ها استفاده می‌کنند.در این حالت سازنده ماکت با هر قدمی که ساختمان تکمیل می‌شود پیش رفته و کم کم ماکت را تکمیل می‌کند.

برای بینندگان ماکت، اینگونه به نظر می‌آید که این ساختمان در مقیاس کوچک نیز دارد ساخته می‌شود و دیگر چیزی تا اتمام آن باقی نمانده است.

در نهایت پس از اتمام یک پروژه و برای نشان دادن عظمت آن، از هنر ماکت سازی بهره می‌برند. کافی است که در جشن انتهایی و یا در لابی یک ساختمان تازه تکمیل شده این ماکت را قرار دهید تا بینندگان و بازدیدکنندگان آن مجموعه متوجه طراحی کامل آن بشوند.

به دلیل کاربردهای متنوعی که این رشته دارد، انواع دوره‌ها برای آموزش ماکت سازی وجود داشته و با توجه به سلیقه خود می‌توانید در یکی از آن‌ها ثبت نام کنید.

برای هر پروژه چند نوع ماکت می‌توان ساخت؟

معمولا طراحان یک پروژه دو نوع ماکت خلق می‌کنند. اولین ماکت‌ها صرفا جنبه تمرینی داشته تا با ماکت سازی این طرح بیشتر آشنا شوند و هم اینکه اشکالات طراحی را متوجه شده و در نقشه خود آن را اصلاح کنند.

در نهایت پس از تمام عیب یابی‌ها ماکت نهایی ساخته شده تا جلوه‌گر ایده اصلی طراح باشد اگر بخواهیم ماکت‌ها را به شکل دیگری نیز تقسیم‌بندی کنیم، می‌توان مقیاس و سایز را نیز در نظر گرفت.

در بیشتر پروژه‌های معماری، ماکت‌ها یک نسخه کوچک‌تر از طرح اصلی هستند. 

از طرف دیگر و در برخی مواقع نیاز است که از یک طرح یک ماکت دقیقا هم اندازه ساخته شود تا کاربر متوجه جزئیات طراحی بشود.

مثلا در بسیاری از طراحی‌های امروزی از پرینتر‌های سه بعدی برای ساخت قطعه‌های طرح اصلی استفاده می‌شود تا با در کنار هم قرار دادن آن‌ها یک نمونه اولیه از محصول نهایی ساخته شود. درحالت کلی خدمات پرینت سه بعدی در این زمینه کمک زیادی به شما می کند.

در نهایت نیز برخی ماکت‌ها حالت بزرگنمایی داشته و از طرح اصلی با مقیاس بزرگ‌تر ساخته می‌شود. مثلا برای ساخت استند‌ها یا مجسمه‌هایی از یک محصول تبلیغاتی از این روش استفاده می‌شود.

مثلا ساخت یک تیوپ بزرگ خمیر دندان در یک بیلبورد خیابانی نمونه بسیار خوبی از ماکت سازی در ابعاد بزرگ‌تر است.

از چه موادی در ساخت ماکت استفاده می‌شود؟

اگر بخواهیم توضیح دهیم که ماکت سازی چیست؟ باید در ابتدا با متریال‌ها و مواد مصرفی در ساخت ماکت شروع کنیم.

با در کنار هم قرار دادن مواد مختلف و تغییر شکل‌ آن‌ها به شکلی واقع گرایانه، سعی داریم تا یک مفهوم را به بیننده انتقال دهیم.

از مرسوم‌ترین مواد می‌توان به چوب، گچ، فوم، یونولیت، چوب پنجه، مقوای طراحی و… اشاره کرد.

در بسیاری از فروشگاه‌های لوازم ماکت سازی می‌توان اشیا، آدمک‌ها و وسایلی را دید که در ساخت یک ماکت می‌توانند کمک بسیار خوبی برای شما باشند. 

در ساخت ماکت از خدمات لیزر برش استفاده زیادی می شود، بنابراین در یک مقاله جداگانه بهترین مراکز خدمات لیزر برش در تهران را برای شما معرفی خواهیم کرد.

روش‌های یادگیری ماکت سازی

آموزش ماکت سازی در دانشگاه‌ها و همینطور در برخی دبیرستان‌ها آغاز می‌شود، اما اگر می‌خواهید زمانی به چنان درجه‌ای از ظرافت در کارهای خود برسید که هیچکس نتواند به کار شما ایرادی وارد کند، باید خودتان دست به کار شده و در آثار دیگر معماران و طراحان معاصر به دنبال نکته‌هایی آموزنده باشید. 

البته کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی متنوعی در این زمینه وجود داشته و می‌توانید با شرکت در آن‌ها مطالب خوبی یاد بگیرید. درست‌ترین راه این است که آستین‌ها را بالا زده و از طرح‌های کوچک‌تر شروع کنید به ساخت نمونه تا هم تمرینی برای افزایش مهارت شما باشد و هم نمونه‌ کارهای گسترده‌تری را در رشته خود برای معرفی داشته باشید.

سوالات متداول

  1. آیا برای ساخت ماکت نیاز به تجهیزات و ابزار خاصی داریم؟
  2. بسته به نوع ماکت، ممکن است به ابزارهایی مانند پرینتر سه‌بعدی، لیزر برش و چسب نیاز داشته باشید.
  1. آیا ماکت ساختن فقط برای دانشجویان معماری مناسب است؟
  2. علاوه بر دانشجویان معماری، ساخت ماکت می‌تواند برای افرادی که علاقه‌مند به ساخت و ساز و طراحی هستند، مفید باشد.
  1. روش‌های یادگیری ماکت سازی چیست؟
  2. روش‌های یادگیری ماکت سازی شامل مطالعه کتاب‌ها و منابع مرجع، حضور در کارگاه‌ها و آموزش‌های مرتبط، و تجربه عملی و تمرین ماکت سازی است.
  1. آیا برای شروع ماکت سازی نیاز به دانش پیشرفته‌ای داریم؟
  2. شروع ماکت سازی نیازی به دانش پیشرفته ندارد؛ می‌توان با آموختن مفاهیم پایه و تمرین مرحله به مرحله، مهارت‌های لازم را کسب کرد.
  1. چگونه می‌توانیم با استفاده از ماکت‌ها بهتر درک مفاهیم معماری و ساختمانی داشته باشیم؟
  2. با استفاده از ماکت‌ها می‌توانید مفاهیم معماری و ساختمانی را بهتر درک کنید؛ از طریق ساخت ماکت، می‌توانید بعد از نمایش سه‌بعدی، مشکلات و نواقص طراحی را شناسایی و بهبود بخشید.
  1. آیا می‌توان با ساختن ماکت‌ها مهارت‌های کاربردی در زمینه معماری را بهبود بخشید؟
  2. ماکت سازی می‌تواند مهارت‌هایی مانند دقت، هماهنگی دست‌ها و چشم، خلاقیت و تفکر طراحی را بهبود بخشد و درک بهتری از فرایند ساخت داشته باشید.
  1. چه منابع و مراجعی برای یادگیری بیشتر درباره ماکت سازی وجود دارد؟
  2. منابعی مانند کتاب‌ها، مجلات، سایت‌ها و وبلاگ‌های مرتبط با ماکت سازی می‌تواند به شما در یادگیری بیشتر کمک کند. همچنین با کارآموزی در استودیو های مدلسازی میتوانید ساخت ماکت را فرا بگیرید.
  1. آیا می‌توان با استفاده از ماکت‌ها پروژه‌های خلاقانه‌تری ایجاد کرد؟
  2. با استفاده از ماکت‌ها می‌توانید به طرح‌ها و پروژه‌های خلاقانه‌تری دست یابید؛ این روش به شما امکان می‌دهد تا طرح‌ها را در مقیاس کوچک آزمایش کرده و به بهبود و ابتکار در طراحی دست پیدا کنید.

برچسب‌ها: بدون برچسب

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *